Adressändring

Låt posten följa med till ditt tillfälliga boende

Resa själv: Tipsen för dig som ska åka iväg på egen hand

Att resa utan sällskap kan kännas läskigt, men är oftast en positiv upplevelse. Sara, 38 år, har gjort det flera gånger – och delar med sig av sina bästa tips.

Att inte ha semester samtidigt som sina vänner, olika syn på vilken typ av resa ni vill göra eller kanske bara för att du behöver komma bort en stund. Anledningarna till att resa iväg själv kan vara många. Sara, 38, behövde egentid efter en intensiv jobbperiod.

– Det var mitten på augusti och de flesta hade dessutom redan börjat jobba igen. Jag hade en del semester kvar och bestämde mig för att åka iväg och få lite andrum, säger hon.

Under resan, som gick till Öregrund utanför Uppsala, bestämde sig Sara för att även ta tillfället i akt och begränsa sina sociala medier och kontakt med andra.

– Jag bodde på ett Bed & Breakfast som låg superfint vid vattnet. Tanken var att jag verkligen skulle vara själv så jag solade och badade, läste böcker och lyssnade på poddar.

Hon fortsätter:
– Kvällarna kunde däremot bli lite tråkigare, när man inte kunde sola och bada. Jag kände mig heller inte helt bekväm att sätta mig själv på uteserveringar fulla med stora kompisgäng. Så jag köpte med mig plockmat och satt på klipporna eller kollade film på rummet, säger Sara.

Förutom resan till Öregrund har Sara åkt iväg på flera andra resor på egen hand – en solresa till Alicante, en yogaresa till Brasilien och en fadderresa till Burma och Thailand. De två sistnämnda var gruppresor där många åkte iväg utan eget sällskap.

– Det är ett bra mellanläge om du inte vill resa helt själv. Ni lär känna varandra på kort tid och det är inte så viktigt vad ni jobbar med hemma eller varför ni är där. Man kommer nära varandra på ett nytt sätt.

Ska du resa iväg helt själv tipsar Sara om att göra det när du känner dig stark och peppad av att göra det.

– Jag har känt mig cool och modig som gör det här, hade jag haft känslan att det var synd om mig och att ingen ville följa med hade det varit jobbigare. Det är bra att resa själv när du är på en bra plats i livet och mår bra. Det kan vara konstigt att bara vara så mycket i sitt eget sällskap, så det måste du gilla för att uppskatta en ensamresa, säger hon.

5 tips när du ska resa själv

 1. Bok som sällskap
  – Att äta lunch eller middag utan sällskap kan kännas som den jobbigaste delen under resan. Ta med dig en bok som underhåller dig, då ser även alla andra att du är själv och nöjd med det.
 2. Åk på gruppresa
  – Om du inte har någon att resa med men ändå vill åka iväg är gruppresor ett bra alternativ. Det är många som åker utan eget sällskap och ni kommer snabbt nära varandra. Idag finns det många olika gruppresor inriktade på olika intressen och utflykter.
 3. Kolla upp praktiska detaljer…  
  – När du reser själv finns det ingen annan att förlita sig på. Kolla därför upp praktiska detaljer som hur du tar dig till hotellet och hur långt bort det ligger från tågstationen eller flygplatsen.
 4. ... men gör inte för mycket research
  – Själva tjusningen med en ensamresa är att upptäcka platsen du åkt till. Planera därför inte allt i detalj utan upptäck nya saker när du är på plats. 
 5. Våga ta kontakt med andra
  – Om du inte helt vill isolera dig under resan ska du inte vara rädd för att ta kontakt med nya människor. Det kan även vara lättare för andra att ta kontakt när du är själv och folk blir ofta nyfikna och extra omtänksamma när de ser att du reser på egen hand.
Låt posten följa med till ditt tillfälliga boende
Ska du åka iväg från din fasta adress under en period? Beställ Tillfällig Eftersändning till en anhörig, så kan hen ta hand om din post så länge. Då behöver du inte oroa dig för att du missar någonting viktigt medan du är ute och reser. Med Tillfällig eftersändning kan du eftersända posten till din tillfälliga adress i upp till sex månader.
Beställ Tillfällig eftersandning