Adressändring

Låt posten följa med till ditt tillfälliga boende

Att jobba under sommaren

Medan många ser sommaren som en period för ledighet och återkoppling är det andra som jobbar heltid – för att du ska få en så bra semester som möjligt. Vilma, 26 år, har tillbringat de senaste somrarna på Gotland.

För fyra år sedan började Vilma, 26 år, säsongsjobba på Gotland.

– Jag jobbade då på ett bageri och det blev introduktionen till ön. Jag lärde känna massor av folk och grannar i närheten och sen dess har jag kommit tillbaka till Gotland i ytterligare tre år.

Det ena ledde till det andra och de senaste tre åren har Vilma jobbat på ett populärt hotell där det är hög aktivitet under somrarna.

– Jag gör allt ifrån att fixa frukost och städa hotellrum till att ta hand om gäster och stå i receptionen. Det gäller att vara flexibel och hoppa in där det behövs, säger hon.

Resten av året har Vilma pluggat på universitetet i Stockholm. När terminen är avslutad har hon flyttat ut till ön för att jobba.

– Jag gillar att åka dit och vara där hela perioden och jobba på. När arbetsdagarna är över kan vi åka och bada, plocka bär eller äta på restaurang.

Under säsongen bor de anställda i personalrum på arbetsplatsen. Vilma beskriver stämningen som ett kollo för vuxna.

– Man blir väldigt nära varandra genom att jobba och bo på det sättet. Vi blir som en liten familj. Det är så himla härligt och även om man jobbar, och det är ett hårt jobb, så blir det samtidigt som ett break från vardagen.

Arbetsdagarna börjar oftast klockan fem då Vilma förbereder frukostserveringen. Även om hon har sina huvuduppgifter som måste skötas varje dag kan vad som helst hända på ett hotell.

– Vi har gäster från världens alla hörn och eftersom vi inte tillhör en stor kedja är hotellet väldigt personligt. Vi bakar kakor till gästerna, smsar för att kolla när de checkar in och om de behöver några tips.

Hon har aldrig sett det som ett problem att jobba medan många andra är lediga.

– Jag har inte känt att jag att missat någonting, det har varit så roligt och socialt på jobbet. Dessutom har jag även haft några veckor ledigt under sommaren, men jag har aldrig känt att det varit tråkigt att jag inte kunnat åka till Italien i tre veckor istället eller så.

Nu när Vilma tagit examen och har ett heltidsjobb blir det inget säsongsarbete den här sommaren. Gotland är däremot ett måste ändå. 

– Det är mitt första år med betald semester. Jag kommer inte jobba men jag kommer definitivt åka dit och hänga och träffa alla.

Låt posten följa med till ditt tillfälliga boende
Ska du jobba och bo på annan ort i sommar? Beställ Tillfällig eftersändning så kommer posten fram till din tillfälliga adress.
Beställ Tillfällig eftersandning